Založ si blog

„Deň víťazstva nad fašizmom“ alebo „Deň víťazstva“?

Vie niekto z vás povedať, že čo Slovensko 8. mája vlastne „štátne“ oslavuje?

Zmätok tu nespôsobuje len súčasný nedemokratický režim a jeho zmena postoja k výsledkom poslednej veľkej vojny, ale aj nedefinovanie alebo predefinovanie pojmu „fašizmus“ (a „nacizmus“). Veď si len všimnite tie reči politikov alebo verejné internetové diskusie!

*****************

Ako turista som navštívil mnohé krajiny, ale jednoznačne najsilnejší dojem vo mne zanechali cesty do Ruska. Spomeniem ich časovo spätne (fotky som urobil sám):

Poslednú, tretiu a už zarezervovanú cestu do Soči nám prekazila plandémia, alebo lepšie povedané plandemici.

Druhou, uskutočnenou cestou bola plavba po Volge z Astracháne do Moskvy (10 + 2 dní) na švajčiarskej lodi s ruskou posádkou a so zastávkami ako napríklad touto vo Volgograde:

Volgograd, Mamajev (2019)

A našu prvú návštevu Ruska (7 dní) som zámerne zvolil počas sviatku, ktorý tam oslavujú ako „День Победы“ („Deň víťazstva“) každoročne 9. mája.

Petrohrad – „Nácvik“ (2012)
Petrohrad – „Naostro“ (2012)

Tu sa vraciam k dnešnej téme. Prečo my vlastne 8. máj (v minulosti 9. máj) na Slovensku každoročne nazývame (o „oslavách“ sa už dlhšie nedá hovoriť) ako „Deň víťazstva nad fašizmom“, kým Rusi ako „Deň víťazstva“?

Vo Volgograde náš ruský sprievodca úprimne prehlásil, že dobové nápisy na tankoch z Veľkej vlasteneckej vojny znejúce „Смерть фашизму“ („Smrť fašizmu“) mali najmä ideologický základ. Heslo „Smrť nacionálnemu socializmu“ by totiž znamenalo bojovať proti „socializmu“ a to by sa neprijímalo dobre.

Navzájom súvisiacich problémov sa tu vynára viacero:

  1. Dnes sa už nerešpektujú výsledky vojen 20. storočia, alebo ak, tak len tam, kde sa to vládnucim tzv. „liberálnym demokratom“ hodí. To sú tí, ktorí vojnu vyhrali. A sú to tí istí, ktorí ovplyvňujú západný svetonázor už od začiatku 19. storočia.
  2. Ešte stále žijeme v povojnovej propagande, ktorá sa v posledných rokoch dokonca zosilňuje a zároveň pretáča v prospech ,,Spojencov“.
  3. V 20. storočí bola len jedna svetová vojna 1914-45 a čokoľvek vytrhávať z kontextu je zavádzajúce – a to väčšinou úmyselne.
  4. Z predošlých bodov vyplýva aj to, že naše samobičovanie ohľadom 1. Slovenského štátu je neodôvodnené. Stačí sa porovnať so susednými štátmi.
  5. Dejiny 20. storočia výrazne skresľuje najmä nesprávne hodnotenie skutkov Veľkej Británie a USA. Tak sa aj stalo, že WC (Winston Ch.), najväčší „nedocenený“ zločinec, je medzi mnohými historikmi považovaný za najväčšieho štátnika 20. storočia. A Briti si ho takto v ankete dokonca aj oficiálne označili. U nás sa tiež nájde mnoho jeho „followerov“.

Ktosi povedal, že zadefinovať fašizmus je ako pokúsiť sa pribiť želatínu na stenu. To však platí len ak sa ho pokúsime aplikovať na dnešnú pokrútenú dobu, kedy sa „fašistuje“ a „nacistuje“ hlava-nehlava na všetky strany.

Preto príslušné pojmy zadefinovať treba a to najlepšie v zmysle pôvodných významov. Takže z histórie:

Fašizmus je prepojenie oligarchie a nacionalizmu proti liberálnej demokracii a komunizmu. Pre fašistov bol najvyššou autoritou štát.

Nacionálny socializmus (známy dnes pejoratívne ako „nacizmus“) sa od fašizmu odlišoval tým, že v ňom najvyššou autoritou bol národ.

Všetky tie podmienky sú nutné a vynechanie ktorejkoľvek z nich mení význam. Nestačí symbolika, spievať piesne, potetovať sa alebo vyhlasovať sa za čokoľvek. Zhruba podľa hesla: „Keď sa niekto vyhlási za gymnastu lebo vie preskočiť kozu, tak to ho ešte gymnastom nerobí.“

Príklady:

  1. Európska únia nemôže byť „fašistická“, lebo tam chýba boj proti liberálnej demokracii. A ani „nacistická“, lebo navyše ešte silno potláča národnú spolupatričnosť. Globalizmus je opakom „nacizmu“.
  2. Banderovci na Ukrajine nikdy proti liberálnej demokracii nebojovali. Sú kadečím, ale nie „fašistami“ ani „nacistami“. Nemcom sa z nich prevracali žalúdky a len ich využívali v boji proti komunistom.
  3. Kotlebovci sa nesnažili o prepojenie s oligarchiou a štátom. Neboli teda nikdy ani „fašisti“ ani „nacisti“.

Najlepšie by bolo, keby sa spomenuté pojmy na dnešok vôbec neaplikovali. Máme dostatok priliehavých nálepiek, ktorých použitie neskresľuje históriu 20. storočia.

V tejto súvislosti treba tiež povedať, že veľmi často sa šermuje aj pojmom rasizmus – a opäť bez zadefinovania. V tomto prípade definíciu nemám ani ja, ale aspoň ponúkam pomocnú otázku pre tých, ktorí by tento pojem zadefinovať skúsili:

„Je rasistom ten, kto chce rasy zachovať alebo ten, kto ich chce (či už úmyselne alebo aj neúmyselne) zničiť?“

Mal som mnohé zážitky v Kanade a USA týkajúce sa rás. Napríklad, keďže som „of caucasian race“, tak som dostával menej bodov pri hľadaní práce. Alebo, keď raz prišiel do našej kancelárie nový Ind, tak obišiel dookola, podal všetkým prítomným ruku – okrem mňa. Ja som bol jediný „bielokožec“.

Ale raz som počul aj realistické hodnotenie: Najdiskriminovanejšou sociálnou skupinou za morom sú slovanskí muži z Východnej Európy.

Prajem vám príjemné a rozumné oslavy konca vojny.

Linky:

Korene dnešnej doby (video)
Problémy dnešnej doby (video)
Genesis of the Western Worldview (kniha; kto má kindle, tak zadarmo)

Darwin a darvinizmus

17.04.2024

Témy Darwin a jeho evolučná teória som sa pred zopár mesiacmi v mojich blogoch už trošku dotkol. Teraz pridávam niekoľko detailov a vytvoril som aj krátke video na YT: zdenko drdol, presnejšie Darwin a darvinizmus. Mnohí z vás celý život veria, že vaši pra-pra-pra-…predkovia boli potkany a skaly, ktoré boli prirodzene vytvorené z ničoho (tak ako [...]

Kopernik a Kopernikovský princíp

18.03.2024

Témy Kopernikovský princíp som sa pred zopár mesiacmi už trošku dotkol v blogu Kopernikovský princíp … Teraz pridávam niekoľko detailov. Málokto si uvedomuje, že dnešný spoločenský svetonázor je postavený na „modernej vede“, ktorá sa v stredoveku začala od skutočnej vedy odkláňať. Dnešná veda je založená na teóriách a špekuláciách, ktoré, aj keď [...]

Svetové vojny a dnešné Slovensko

05.01.2024

Je tomu už vyše 20 rokov, ale spomínam si na to takmer ako by to bolo dnes. Práve som vtedy konzultoval pre Harvardskú univerzitu v Cambridge, MA, keď v jednej TV relácii na stanici CSPAN historik Michael Beschloss vyslovil vetu: „Medzi historikmi už neplatí kedysi verejne prijatá téza, že za vznik 1SV (1. svet. vojna) mohlo výlučne Nemecko“. Toto ma veľmi zaujalo, lebo veď [...]

Srbsko, Čína, Si Ťin-pching, Peng Li-jüan, Aleksandar Vučič

Si Ťin-pching je v Srbsku, pripomenul zásah čínskej ambasády lietadlom NATO spred štvrťstoročia

08.05.2024 06:05

Čínsky prezident Si Ťin-pching pokračuje vo svojej ceste po Európe. Z Francúzska sa v utorok presunul do Srbska, kde ho privítal jeho náprotivok Aleksandar Vučić.

Jutta Urpilainenová

Nová studená vojna? Eurokomisárka vysvetľuje, ako vyzerá konkurenčný boj s Ruskom a Čínou

08.05.2024 06:00

Eurokomisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová hovorí o právnom štáte a médiách na Slovensku aj konkurenčnom boju EÚ s Ruskom a Čínou.

Pláž, Reynisfjara, Island, mReportér

Zábery z pláže, pred ktorou varujú turistov aj miestne úrady. Prečo je tak nebezpečná?

08.05.2024 05:00

mReportér Jaro Karak zachytil tieto pekné zábery priamo z Islandu.

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Riaditeľ o bombových hrozbách: budovu sme vypratali do 10 minút. Podľa bezpečnostného experta je útok “anomália ako hrom”

07.05.2024 21:31

Výpoveď riaditeľa školy v Beckove a predsedu Asociace bezpečná škola z Českej republiky.

zdrdol

Je nemožné, aby sa niekto začal učiť to, o čom si myslí, že už vie. (Epictetus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 89573x
Priemerná čítanosť článkov: 3089x

Autor blogu

Kategórie