Založ si blog

Tzv. „liberálna demokracia“ a západná spoločnosť

G.W.F. Hegel napísal: Pravda je celok. Avšak celok je len podstata, ktorá sa dotvára vlastným vývojom. O absolútne treba povedať toľkoto: je to v podstate výsledok a až na konci je to to, čo je pravdivé.“ (Fenomenológia ducha)

Hegel je jednou z mojich filozofických autorít (zabudnite na tzv. „heglovskú dialektiku“ marxistov, tá s ním okrem mena nemá nič spoločného) a tu v podstate hovorí, že „nevieme nič predtým, ako vieme všetko“. Ak sa nad týmto tvrdením zamyslíte a aplikujete ho na dejiny 20. storočia, tak si možno s hrôzou uvedomíte, ako kedysi ja, že to, čo nám akadémia, politici a médiá predkladajú ako „pravdu“, je plné účelových dier. Mnohé roky sme počúvali a stále ešte počúvame v podstate len o zločinoch porazenej strany (najmä Nemecko, ale aj Japonsko) a priam hrdinských činoch víťaznej strany (najmä USA, VB a ZSSR). Podľa Hegla toto nemá s „pravdou“ nič spoločné a ja s ním súhlasím.

V 20. storočí bojovali proti sebe tri ideológie: Najstaršia z nich bola liberálna demokracia, na ňu potom čiastočne reagoval socializmus/komunizmus a nakoniec proti obom vystúpil fašizmus/nacizmus. Z nich sa o tzv. „liberálnej demokracii“ trestuhodne málo hovorí, a preto dnes stručne priblížim jej históriu.

******************

Výnimočná diplomacia a schopnosť agentov vytvoriť sieť kontaktov po celej Európe urobili Benátky v ich zlatom veku svetoznámymi.  Ale do konca 15. storočia rôzne geopolitické udalosti prispeli k úpadku Benátskej republiky a znížili jej vplyv: pád Konštantínopolu v roku 1453, objavenie Kapskej cesty v roku 1498 a vzostup cudzích európskych mocností.

Tieto vplyvy pomáhajú vysvetliť, prečo benátska šľachta na začiatku 16. storočia presmerovala svoje aktivity do západnej Európy a predovšetkým na Britské ostrovy.

Koncom 16. storočia sa v dome Morosini v Benátkach začala stretávať frakcia patricijov známa ako Giovani (Mladíci), podporovaná starými oligarchickými klanmi. Chceli byť pevnejší ako Vecchi (Starci), ktorých považovali za príliš zmierlivých voči autorite pápeža. Medzi Giovani patrili Paolo Sarpi, Galileo Galilei a občas aj Giordano Bruno. Diskutovali o otázkach, ako postupovať proti pápežstvu alebo ako agresívnejšie reagovať na čiastočnú okupáciu Talianska Španielskom. Giovani hľadali protiváhu pápežstvu a v tomto ohľade zvažovali Francúzsko, Anglicko, Holandsko a protestantské Nemecko. Zo stretnutí skupiny ridotto Morosini prišiel voľnomyšlienkársky nápad, ktorý viedol k 30-ročnej vojne, francúzskemu osvietenstvu, národnému romantizmu, britskému empirizmu a marxizmu – aby sme vymenovali aspoň niektoré.

Benátski oligarchovia pochopili moc a silu kresťanstva a rozhodli sa neútočiť na kresťanskú vieru priamo. Namiesto toho však konfrontovali kresťanstvo cez jeho myslenie, ktoré ešte v tom čase bolo založené na platónskom uvažovaní. Za týmto účelom zvolili aristotelovský empirický prístup, zmiešali ho s prírodným výskumom a premenili na to, čo sa teraz nejednoznačne nazýva „veda“. Medzi najvýznamnejšie benátske osobnosti zapojené do tohto projektu patrili Gasparo Contarini, Francesco Zorzi a Paolo Sarpi.

Mnoho ľudí v 21. storočí sa ani tak nečuduje, ako je možné, že britská monarchia stále v liberálno-demokratickej ére prežíva – Spojené kráľovstvo koniec koncov bolo na víťaznej strane tak v prvej, ako aj druhej svetovej vojne, teda aspoň papierovo – ale na tom, kto naozaj (a nie len formálne) Británii vládne. Je to Koruna alebo Parlament? Alebo niečo iné?

Aj keď sa zdá, že jestvuje dostatok literatúry o tom, ako sa britská monarchia vyvíjala, nie tak mnoho diel sa zaoberá skutočnosťou, že Británia má dlhú oligarchickú tradíciu. Britský politik Benjamin Disraeli z konca 19. storočia je jednou z mála výnimiek. Vo svojom politickom románe Coningsby pomáha odhaliť ideologické korene britského imperializmu a vysvetľuje, prečo sa Whigovia,  predchodcovia britských liberálov, oprávnene nazývajú Benátska strana.

Imperiálna taktika Veľkej Británie, plne v benátskom duchu, bola jednoduchá: spojiť sa s druhým protivníkom za účelom zničenia prvého. Ak by boli obaja protivníci v tomto konflikte zničení, tak o to lepšie. Dnes vieme, že jeden konkurent (Nemecko) už bol zrazený na kolená a znásilnený a druhý (Rusko) rovnakému osudu odoláva.

Tu sú korene a stručná história tzv. „liberálnej demokracie“, o ktorej činnosti v 20. storočí sa nezaslúžene mlčí.

Linky:
Korene dnešnej doby (video)
Problémy dnešnej doby (video)
Genesis of the Western Worldview (kniha; kto má kindle, tak zadarmo)

Tag:

Kopernik a Kopernikovský princíp

18.03.2024

Témy Kopernikovský princíp som sa pred zopár mesiacmi už trošku dotkol v blogu Kopernikovský princíp … Teraz pridávam niekoľko detailov. Málokto si uvedomuje, že dnešný spoločenský svetonázor je postavený na „modernej vede“, ktorá sa v stredoveku začala od skutočnej vedy odkláňať. Dnešná veda je založená na teóriách a špekuláciách, ktoré, aj keď [...]

Svetové vojny a dnešné Slovensko

05.01.2024

Je tomu už vyše 20 rokov, ale spomínam si na to takmer ako by to bolo dnes. Práve som vtedy konzultoval pre Harvardskú univerzitu v Cambridge, MA, keď v jednej TV relácii na stanici CSPAN historik Michael Beschloss vyslovil vetu: „Medzi historikmi už neplatí kedysi verejne prijatá téza, že za vznik 1SV (1. svet. vojna) mohlo výlučne Nemecko“. Toto ma veľmi zaujalo, lebo veď [...]

Sme pripravení robiť ďalšiu reformu školstva?

29.11.2023

Snáď všetko, čo človek robí, opiera o svoj svetonázor, či už si to uvedomuje alebo nie. Ak ho má vhodný, tak aj jeho konanie je prevažne (žiaľ nie vždy, ale to je iná téma) zmysluplné. Väčšina ľudí na „Západe“ (to je to, kam sa teraz hrabeme aj my) si však tento súvis neuvedomuje a napríklad aj na Hlavných správach, keď sa pozriete do rubriky [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

zdrdol

Je nemožné, aby sa niekto začal učiť to, o čom si myslí, že už vie. (Epictetus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 86468x
Priemerná čítanosť článkov: 3088x

Autor blogu

Kategórie