Založ si blog

Slovenské národné povstanie – naozaj?

Súčasní Slováci sú (sme) rozpoltení takmer vo všetkom a mnohí si mylne myslia, že na príčine je hlavne politika. Určite aj tá tu hrá svoju úlohu, ale problémy ležia omnoho hlbšie. Príčiny daného stavu treba hľadať tak v despotickom ateistickom spoločenskom svetonázore v politike, vede a historiografii, ako aj vo vnímaní Slovenskej republiky z rokov 1939-45. S tým druhým aspektom prirodzene veľmi úzko súvisí aj osoba pána prezidenta Tisa a tzv. „Slovenské národné povstanie“. Tu vplýva všetko na všetko: svetonázor, 1. SR, osoba prezidenta Tisa, SNP, dnešok.

A opäť urobím moju zvyčajnú poznámku. Ja, amatér, sa venujem otázkam ako sú svetonázor, veda a história nie preto, že chcem obchádzať akademikov, ale práve preto, že nevidím adekvátnu verejnú diskusiu. Administratívne a bohorovne vyhlásiť jedinú „pravdu“ a vynucovať si ju potom zákonmi nepovažujem za správne. A preto jej mnohí ľudia ani neveria. Avšak nič na tomto svete nie je úplne jednoznačné, snáď na všetko sa dá pozerať z viacerých strán. Ale dosť filozofovania, dnes je slovenský štátny sviatok, tak niekoľko slov k nemu.

SNP, „Slovenské národné povstanie“, začalo 29. augusta 1944. Často sa v tejto súvislosti používa slovo „vypuklo“, ako keby predtým v slovenskom národe obecne niečo vrelo. Budem veľmi rád, ak mi niekto doloží presvedčivé údaje o percentách Slovákov, ktorí sa chceli vzpriečiť vtedajšiemu režimu. Veľmi pochybujem, že by to bolo viac ako jednociferné číslo.

SNP bolo Benešovo „maslo“. Tento intrigán začal prípravy na revoltu už r. 1943, keď oslovil disidentské elementy v slovenskej armáde (Wikipedia). Neskôr potom viackrát domŕzal, že „kedy to už konečne bude“ a premostil to sľubmi Sovietskemu zväzu ohľadom Zakarpatskej Ukrajiny.

Neviem ako je to teraz, ale nás kedysi učebnice s pýchou presviedčali, že koľko stovák partizánov z koľkých mnohých krajín sa na SNP podieľalo. Spomínam si samozrejme na sovietskych, ale aj na mnohých francúzskych partizánov.

Viem, že mnohým sa to nebude páčiť, ale čo už: SNP nebolo „Slovenským národným povstaním“. Bol to protištátny puč. A ak by ho nebolo, tak by sa po jeho porazení na Slovensku neodohrali viaceré krutosti a zločiny, a front by pravdepodobne cez Slovensko prešiel oveľa rýchlejšie a bezbolestnejšie.

A čo to znamená pre dnešok? Nikto by si nedovoľoval označovať národné strany za „ľudákov“, „fašistov“, „nacistov“ alebo jednoducho „extrémistov“ len preto, že majú iný názor (!) ako bol kedysi ten komunistický a aký je aj dnešný liberálno-demokratický. Veľkým problémom tu je, že akademici, historici a politici odmietajú vôbec zadefinovať a vysvetliť tieto pojmy.

Linky:

Youtube – Zdenko Drdol
Genesis of the Western Worldview (kniha; kto má kindle, tak zadarmo)

Tag:

Darwin a darvinizmus

17.04.2024

Témy Darwin a jeho evolučná teória som sa pred zopár mesiacmi v mojich blogoch už trošku dotkol. Teraz pridávam niekoľko detailov a vytvoril som aj krátke video na YT: zdenko drdol, presnejšie Darwin a darvinizmus. Mnohí z vás celý život veria, že vaši pra-pra-pra-…predkovia boli potkany a skaly, ktoré boli prirodzene vytvorené z ničoho (tak ako [...]

Kopernik a Kopernikovský princíp

18.03.2024

Témy Kopernikovský princíp som sa pred zopár mesiacmi už trošku dotkol v blogu Kopernikovský princíp … Teraz pridávam niekoľko detailov. Málokto si uvedomuje, že dnešný spoločenský svetonázor je postavený na „modernej vede“, ktorá sa v stredoveku začala od skutočnej vedy odkláňať. Dnešná veda je založená na teóriách a špekuláciách, ktoré, aj keď [...]

Svetové vojny a dnešné Slovensko

05.01.2024

Je tomu už vyše 20 rokov, ale spomínam si na to takmer ako by to bolo dnes. Práve som vtedy konzultoval pre Harvardskú univerzitu v Cambridge, MA, keď v jednej TV relácii na stanici CSPAN historik Michael Beschloss vyslovil vetu: „Medzi historikmi už neplatí kedysi verejne prijatá téza, že za vznik 1SV (1. svet. vojna) mohlo výlučne Nemecko“. Toto ma veľmi zaujalo, lebo veď [...]

SND, Slovenské národné divadlo

Nazval ich duchovnými bezdomovcami. Poprední umelci žiadajú od Fica ospravedlnenie

30.04.2024 18:40

Ak požadujete slušnosť, začnite ako premiér od seba. Vyzývame Vás, ospravedlňte sa,“ adresovali umelci Ficovi.

česko, nemocnica, covid, koronavírus

Ďalšie zadlžovanie nemocníc: Poslanci Úradu pred dohľad novú kompetenciu neschválili

30.04.2024 18:10

Do parlamentu novelu predložili opoziční poslanci Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay zo strany SaS.

ocenenie, prezidentka, Andrej Matišák

Prezidentka ocenila redaktora Pravdy. Čaputová odovzdala Matišákovi medailu súvisiacu s výročím vstupu do NATO a EÚ

30.04.2024 16:35

Prezidentka Slovenskej republiky sa poďakovala 28 osobnostiam za ich prínos v kontexte členstva štátu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

parlament, fico

Nájde sa 90 poslancov? Gašpar zhodu pri ústavných sudcoch neočakáva. Opozícia hovorí, že sa čaká na Ficove rozhodnutie

30.04.2024 16:30

Zástupcovia opozície hovoria o obštrukcii a o tom, že koalícia čaká, či bude sa bude chcieť uchádzať o post aj Robert Fico.

zdrdol

Je nemožné, aby sa niekto začal učiť to, o čom si myslí, že už vie. (Epictetus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 89150x
Priemerná čítanosť článkov: 3074x

Autor blogu

Kategórie