Založ si blog

Dilema tých, čo chcú voliť „pronárodne“

V prvom rade treba povedať, že nejakú dilemu môže mať len niekto, kto sa začne nad nejakým problémom hlbšie zamýšľať, či už z vlastnej iniciatívy alebo pod vonkajším vplyvom.

Ďalším aspektom je, že ľudia, ktorí by mali byť zodpovední, dôležité pojmy neobjasňujú. Akademici, politici, hlavnoprúdové a dokonca ani tzv. „alternatívne“ médiá a ich komentátori, príslušné pojmy nedefinujú, aj keď ich takmer dennodenne používajú. Dôsledkom je, že sa konfliktné skupiny navzájom označujú rôznymi nezmyselnými nálepkami. Pripomína mi to grotesky z nemej filmovej éry, kedy sa zrazu strhne všeobecná mela a každý na každého začne hádzať sladkosťami, ktoré sú akoby „náhodou“ v hojných množstvách poruke.

Tu však moje prirovnanie a aj akákoľvek sranda končia. Na Slovensku sa neobhadzujeme sladkými rečičkami, ale slovnými nálepkami najodpornejšieho pôvodu a úrovne s cieľom nie vyvolať pobavenie, ale dehonestáciu politika a oklamanie diváka, prípadne očierniť nositeľa správy.

Slovenskí diváci sú v niektorých smeroch rýchlo učenliví, ako dostatočne vidno aj vo verejných diskusiách, vrátane tých pod mojimi článočkami. Smutným poznatkom je, že tak robia aj ľudia s očividne VŠ vzdelaním.

Slovo „národ“ v histórii podstatne menilo svoj obsah. Dôležité bolo v biblických časoch, ale po vzniku kresťanstva prakticky stratilo na význame a rozhodujúcim kritériom sa stala viera. Toto sa začalo meniť pod vplyvom osvietenstva, kedy sa objavila silná spoločenská objednávka na zničenie kresťanstva. A práve vtedy sa začal frontálny útok na najmocnejšieho spojenca európskeho kresťanstva – inštitút monarchie – a to za pomoci ateistickej vedy (Newton), filozofie (Kant) a znovuobjaveného, „vylepšeného“, tentokrát už ateistického, „národovectva“. Britský minister zahraničných veci a ministerský predseda Palmerston príznačne a všemožne v horúcich meruôsmych rokoch podporoval „pronárodné“ revolúcie vo všetkých krajinách, okrem svojej vlastnej. Nie, Briti nezačali podrážať medzinárodnú stabilitu až po WWII, ale omnoho, omnoho skôr.

Po WWI, kedy sa Britom, za pomoci USA, konečne podarilo rozbiť konkurenčné monarchie, tak koncept „národa“ zastaral a všetko, čo sa s týmto pojmom spája, je už nielen prežitkom, ale je pre vládnuce sily nebezpečenstvom. Nejedná sa tu len o „národný socializmus“, ale aj o samostatné „národné štáty“ v súčasnej EU.

Čo to má spoločné s prechádzkou dočasnými urnovými hájmi honosne nazývanou „Voľby do Národnej Rady Slovenskej republiky 2023“? Veľa. Slováci totiž patria medzi tých, pre ktorých slová ako „národ“ alebo „národný“ stále ešte znamenajú oveľa viac ako „Európa“ alebo „európsky“, čo sa rôzne politické strany pokúšajú podchytiť a zneužiť. V tomto prípade samy seba nálepkujú lichotivou, ale populistickou nálepkou „pronárodné“, hoci v skutočnosti robia politiku nezlučujúcu sa s týmto slovom.

  1. Smer vedie jednu politiku doma a inú na pôde EU parlamentu.
  2. ĽSNS nedostala možnosť aktívne zasiahnuť do slovenskej vládnej politiky a naďalej vedie romantický boj s veternými mlynmi v mene čistých hodnôt, ktoré síce mnohí Slováci s ňou zdieľajú, ale považujú za, ako to vyjadriť, „nepraktické“. Navyše je tu problém 1. ČSR a otázky okolo spoločenského zriadenia 1. Slovenského štátu, v ktorých vládne úplný chaos,  uprostred ktorého sa nachádza práve ĽSNS.
  3. Republika je viacej pragmatická ako ĽSNS a osobne by som bol veľmi rád, keby sa tieto dva trendy, teda „romantizmus“ ĽSNS a „pragmatizmus“ Republiky, podarilo v budúcnosti pretaviť do projektu spoločnej Ľudovej strany, ktorej súčasťou by boli obidve takéto krídla.
  4. Ten chaos okolo ĽSNS a čiastočne aj okolo Republiky pomáhajú živiť takmer všetky strany, vrátane Smeru a SNS. Nenahovárajme si, Republika a SNS v nijakej spoločnej vláde nemôžu byť. Danko, okrem „extrémizmu“, otvorene rozpráva aj o nemožnosti medzinárodnej akceptácie tak ĽSNS ako aj Republiky (o čo sa on sám výdatne v Moskve postaral). Dnešná SNS má navyše na rováši americkú vojenskú prítomnosť na Slovensku (vďaka pretlačeniu nákupu F16-ok počas poslednej vlády Smeru). Ak nie už teraz, ale najneskôr hneď po príchode týchto lietadiel na Slovensko budú minimálne na príslušné letiská namierené ruské rakety. Takto si ja rozhodne „pronárodnosť“ nepredstavujem.

Mojim malým, a viem, že dosť naivným, prianím do nasledujúcich volieb je, aby tak ĽSNS ako aj SNS vyzvali svojich voličov tentokrát voliť v prospech Republiky. Samozrejme s výhľadom na budovanie Ľudovej strany, jedinej možnosti na záchranu štátu Slovákov.

Linky:

Youtube – Zdenko Drdol
Genesis of the Western Worldview (kniha; kto má kindle, tak zadarmo)

Tag:

Darwin a darvinizmus

17.04.2024

Témy Darwin a jeho evolučná teória som sa pred zopár mesiacmi v mojich blogoch už trošku dotkol. Teraz pridávam niekoľko detailov a vytvoril som aj krátke video na YT: zdenko drdol, presnejšie Darwin a darvinizmus. Mnohí z vás celý život veria, že vaši pra-pra-pra-…predkovia boli potkany a skaly, ktoré boli prirodzene vytvorené z ničoho (tak ako [...]

Kopernik a Kopernikovský princíp

18.03.2024

Témy Kopernikovský princíp som sa pred zopár mesiacmi už trošku dotkol v blogu Kopernikovský princíp … Teraz pridávam niekoľko detailov. Málokto si uvedomuje, že dnešný spoločenský svetonázor je postavený na „modernej vede“, ktorá sa v stredoveku začala od skutočnej vedy odkláňať. Dnešná veda je založená na teóriách a špekuláciách, ktoré, aj keď [...]

Svetové vojny a dnešné Slovensko

05.01.2024

Je tomu už vyše 20 rokov, ale spomínam si na to takmer ako by to bolo dnes. Práve som vtedy konzultoval pre Harvardskú univerzitu v Cambridge, MA, keď v jednej TV relácii na stanici CSPAN historik Michael Beschloss vyslovil vetu: „Medzi historikmi už neplatí kedysi verejne prijatá téza, že za vznik 1SV (1. svet. vojna) mohlo výlučne Nemecko“. Toto ma veľmi zaujalo, lebo veď [...]

električka snd

Ministerstvo električku popred SND neodmietlo. Divadlo argumentuje garážami a štúdiám neverí

30.04.2024 20:53

Vedenie SND si okrem toho plánuje dať posúdiť výsledky štúdií, na ktoré sa hlavné mesto odvoláva

Covid

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

30.04.2024 20:19

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB

Javelin, vojna na Ukrajine, vojaci, raketomet, protitanková strela

Čaputovej poradkyňa: Vláda vníma to, čo sa deje na Ukrajine ako bezpečnostnú hrozbu, rozdiel v porovnaní so susedmi je v rétorike

30.04.2024 19:07

Kobzová tvrdí, že Poľsko sa jednoznačne vybral cestou, „ak chceš mier, priprav sa na vojnu“.

Grécko Rodos požiare lesné ľudia evakuácia

Na ruskej Sibíri sa začína sezóna lesných požiarov

30.04.2024 18:52

Kým na východe Sibíri vyčíňajú lesné požiare, viaceré regióny v jej západnej časti pri hraniciach s Kazachstanom sužujú rozsiahle záplavy.

zdrdol

Je nemožné, aby sa niekto začal učiť to, o čom si myslí, že už vie. (Epictetus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 89154x
Priemerná čítanosť článkov: 3074x

Autor blogu

Kategórie