Založ si blog

Liberálno-demokratické smerovanie Slovenska

Takže ďalšie voľby sú za nami a aj tieto sme (ste) príkladne zorali. Efektívne, tzv. „sociálni demokrati“ („Smer 1“, „Smer 2“, „Smer 3“), nech už toto označenie znamená čokoľvek, budú síce vystavení silnej „progresivistickej“, ale nijakej ľudovej opozícii v parlamente. Nula! Slovenská politika je tak na ďalšie roky obmedzená na hašterenie dvoch pro-EU a pro-NATO oligarchických skupín; jednej, ktorá sa doma tvári nacionálne a druhej, bez akýchkoľvek škrupulí globálnej. Čosi ako boli svojho času v ZSSR dve marxistické frakcie, stalinisti a trockisti – odtiene jednej farby.

********************

Vhodná je tu krátka exkurzia do histórie oligarchie. Po páde Ríma r. 476 sa objavili nielen prvé kresťanské monarchie v západnej Európe, ale neďaleko od nich sa v dôležitých mestských štátoch, ako boli Benátky, Florencia, Miláno, pápežské štáty a Neapol, postupne rozvinuli silné oligarchické črty. 

Koncepcia oligarchie v stredoveku pritom nebola nová, veď existovala – a aj prosperovala – v rôznych verziách prinajmenšom od antických čias. Spomeniem, aspoň stručne,  Benátky a Florenciu, pretože tieto dva mestské štáty sú kľúčové pre pochopenie súčasného Západu (viac v mojej knihe).

Ku koncu 15. storočia rôzne geopolitické udalosti prispeli k úpadku Benátskej republiky a znížili jej vplyv: pád Konštantínopolu v roku 1453, objavenie Kapskej cesty v roku 1498 a vzostup cudzích európskych mocností. Tieto vplyvy pomáhajú vysvetliť, prečo benátska šľachta na začiatku 16. storočia presmerovala svoje aktivity do západnej Európy a predovšetkým na Britské ostrovy. Benátska (veneciánska, „slniečkárska“) mentalita sa nakoniec presadila a dnes prevláda nielen vo Veľkej Británii, ale na celom Západe. A sem sa teraz ťarbavo hrabe aj Slovensko.

A vo Florencii sa Mediciovci nielenže „odôvodnili“ ako vládcovia Florencie (cez podporu vedy a umenia), ale našli aj spôsob, ako sa udržať mimo stredu pozornosti. Vládli zo zákulisia tak, že kontrolovali voľby do exekutívy mesta. Mediciovci nevymysleli túto schému, ale zaviedli a upravili ju, aby odvrátili pozornosť verejnosti od uvedomenia si, že oni sú skutočnými vládcami. Ak vám to pripomína prítomnosť, tak úplne oprávnene. Moderná demokracia (reprezentatívna, „liberálna“) a moderný republikanizmus sa zrodili vo Florencii v 15. storočí – ako šaráda.

Oligarchia bola súčasťou aj každej monarchie, jedno či nejakej ľudskejšej alebo krutejšej. Tu si však treba všimnúť, ako sa stredovekí oligarchovia dostávali ku svojim majetkom, hradom aj s poddanstvom. – Iste boli rôzne prípady, ale typicky to bolo za služby svojmu kráľovi v boji proti vonkajšiemu nepriateľovi. Príkladov poznáte veľa.

********************

Tým chcem povedať, že podľa historických skúseností sa oligarchii dá ťažko vyhnúť a treba sa s ňou naučiť žiť, čo však ona dobrovoľne neurobí. V lepších monarchických časoch bola pod kráľovskou kontrolou v mene kresťanstva, v systéme bezbožnej liberálno-demokratickej šarády ako jedinú možnosť vidím ľudové strany. Na Slovensku ste ich však odmietli. Dobrú noc.

Linky:

Youtube – Zdenko Drdol
Genesis of the Western Worldview (kniha; kto má kindle, tak zadarmo)

Tag:

Darwin a darvinizmus

17.04.2024

Témy Darwin a jeho evolučná teória som sa pred zopár mesiacmi v mojich blogoch už trošku dotkol. Teraz pridávam niekoľko detailov a vytvoril som aj krátke video na YT: zdenko drdol, presnejšie Darwin a darvinizmus. Mnohí z vás celý život veria, že vaši pra-pra-pra-…predkovia boli potkany a skaly, ktoré boli prirodzene vytvorené z ničoho (tak ako [...]

Kopernik a Kopernikovský princíp

18.03.2024

Témy Kopernikovský princíp som sa pred zopár mesiacmi už trošku dotkol v blogu Kopernikovský princíp … Teraz pridávam niekoľko detailov. Málokto si uvedomuje, že dnešný spoločenský svetonázor je postavený na „modernej vede“, ktorá sa v stredoveku začala od skutočnej vedy odkláňať. Dnešná veda je založená na teóriách a špekuláciách, ktoré, aj keď [...]

Svetové vojny a dnešné Slovensko

05.01.2024

Je tomu už vyše 20 rokov, ale spomínam si na to takmer ako by to bolo dnes. Práve som vtedy konzultoval pre Harvardskú univerzitu v Cambridge, MA, keď v jednej TV relácii na stanici CSPAN historik Michael Beschloss vyslovil vetu: „Medzi historikmi už neplatí kedysi verejne prijatá téza, že za vznik 1SV (1. svet. vojna) mohlo výlučne Nemecko“. Toto ma veľmi zaujalo, lebo veď [...]

SR Bratislava NRSR parlament 9. schôdza BAX

Opozícia kritizuje neskorú voľbu kandidátov na sudcu ÚS i počet uchádzačov

30.04.2024 11:05

Parlament by sa mal následne venovať aj návrhu na odvolanie členov súdnej rady, ktorí sú volení parlamentom.

DN - SIAF

Tohtoročný SIAF sa bude niesť v znamení osláv troch výročí i krstu stíhačky F-16

30.04.2024 10:31

Podujatie sa uskutoční na leteckej základni Kuchyňa-Malacky 31. augusta a 1. septembra.

nehoda, priechod, bratislava

Na priechode pre chodcov v Bratislave zrazilo auto 16-ročné dievča

30.04.2024 10:26

Alkohol v dychu vodiča nezistili.

Daniel Lipšic

Lipšic sa mal na generálnej prokuratúre dopustiť protiprávneho konania. Normalizácia pokračuje, reagoval prokurátor

30.04.2024 09:29

Prokurátor tvrdí, že rozhovor absolvoval počas obedňajšej prestávky.

zdrdol

Je nemožné, aby sa niekto začal učiť to, o čom si myslí, že už vie. (Epictetus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 89118x
Priemerná čítanosť článkov: 3073x

Autor blogu

Kategórie