Založ si blog

Slováci sú dvakrát rozvedení. Ale sú aj bez záväzkov?

Väčšina z vás zrejme netuší, o čom tento nadpis je. Pritom nie je formulovaný v štýle „nadpis je jedna vec, článok druhá“ a nie je to ani nejaký „clickbite“ (chyták na získanie pozornosti čitateľa, nadhodiac len nejakú triviálnu informáciu), ako je to bežné takmer vo všetkých dnešných slovenských periodikách. Nedorozumenie spočíva najmä v tom, že Slovensko má neporiadok (najslušnejší výraz, aký na toto mám) vo svojej historiografii, dávnejšej aj novodobej.

Prvé z „manželstiev“ bolo tak povediac „z donútenia“. My sme si Maďarov za partnera nevybrali, ale oni si ohradili v dedine (Rakúsko-Uhorsko) určitý statok (Uhorsko) a u richtára (Franz Joseph I) akosi dosiahli (cez Sisi?), že ten vzťah je legitímny. Dodnes tomu veria a bijú sa za to do pŕs, aj tí na Slovensku. Nám sa totok (úmyselný slang) samozrejme nepáčilo a chceli sme ten „vzťah“ ukončiť (1918).

Druhé „manželstvo“ bolo zrušené r. 1989, keď bolo rozdelené Československo („Težkoslovensko“ podľa môjho vtedajšieho kolegu). Tu si myslím, že väčší záujem na rozchode bol na českej strane („penězovod“, „pomlčka v názve“ a tak ďalej).

A teraz k tým naším záväzkom. Pochybujem, že niekoho z vás nejaké vôbec napádajú. Tu musím tiež priznať, že nič také ako naše „dlhy“ niekomu ani ja nepoznám a to som (skromne tvrdím) pomerne dosť sčítaný a sledujúci tak akademické ako aj alternatívne zdroje.

Lenže je tu problém Sudetských Nemcov. A znovu, nie, nechcem povedať, že my sme 2. svetovú spôsobili, ale našou spoluúčasťou v 1. ČSR sme k nej pasívne prispeli tým, že sme Čechom umožnili vybabrať so Sudetskými Nemcami, ktorých bolo viacej ako nás. Toto viedlo k 2. svetovej (spolu s „príspevkami“ Poľska a Churchilla).

Takže aký záväzok nám tu visí? No predsa mali by sme sa Sudetským Nemcom ospravedlniť! Boli sme neschopní urobiť si s novodobými Maďarmi poriadok sami a dali sme sa dokopy s Čechmi na úkor Sudetských Nemcov. Zlovestná kombinácia. Poľahčujúcou, ale nie postačujúcou, okolnosťou pre nás tu je, že Česi podviedli aj nás, napríklad čo sa týka pomlčkovej vojny, už pri vzniku 1.ČSR.

Odôvodnené ospravedlnenie je prospešné pre obe strany. V tomto prípade by sme my okrem morálnej očisty mohli konečne začať aj s upratovaním v našich novodobých dejinách.

Linky:

Youtube – Zdenko Drdol
Genesis of the Western Worldview (kniha; kto má kindle, tak zadarmo)

Tag:

Darwin a darvinizmus

17.04.2024

Témy Darwin a jeho evolučná teória som sa pred zopár mesiacmi v mojich blogoch už trošku dotkol. Teraz pridávam niekoľko detailov a vytvoril som aj krátke video na YT: zdenko drdol, presnejšie Darwin a darvinizmus. Mnohí z vás celý život veria, že vaši pra-pra-pra-…predkovia boli potkany a skaly, ktoré boli prirodzene vytvorené z ničoho (tak ako [...]

Kopernik a Kopernikovský princíp

18.03.2024

Témy Kopernikovský princíp som sa pred zopár mesiacmi už trošku dotkol v blogu Kopernikovský princíp … Teraz pridávam niekoľko detailov. Málokto si uvedomuje, že dnešný spoločenský svetonázor je postavený na „modernej vede“, ktorá sa v stredoveku začala od skutočnej vedy odkláňať. Dnešná veda je založená na teóriách a špekuláciách, ktoré, aj keď [...]

Svetové vojny a dnešné Slovensko

05.01.2024

Je tomu už vyše 20 rokov, ale spomínam si na to takmer ako by to bolo dnes. Práve som vtedy konzultoval pre Harvardskú univerzitu v Cambridge, MA, keď v jednej TV relácii na stanici CSPAN historik Michael Beschloss vyslovil vetu: „Medzi historikmi už neplatí kedysi verejne prijatá téza, že za vznik 1SV (1. svet. vojna) mohlo výlučne Nemecko“. Toto ma veľmi zaujalo, lebo veď [...]

ocenenie, prezidentka, Andrej Matišák

Prezidentka ocenila redaktora Pravdy. Čaputová odovzdala Matišákovi medailu súvisiacu s výročím vstupu do NATO a EÚ

30.04.2024 16:35

Prezidentka Slovenskej republiky sa poďakovala 28 osobnostiam za ich prínos v kontexte členstva štátu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

parlament, fico

Nájde sa 90 poslancov? Gašpar zhodu pri ústavných sudcoch neočakáva. Opozícia hovorí, že sa čaká na Ficove rozhodnutie

30.04.2024 16:30

Zástupcovia opozície hovoria o obštrukcii a o tom, že koalícia čaká, či bude sa bude chcieť uchádzať o post aj Robert Fico.

France Macron

Uvidia Parížania Macrona plávať v rieke? Minister spravodlivosti sa nepridá, lebo mu prekáža teplota vody

30.04.2024 15:00

Od leta 2025 umožnia ľuďom zaplávať si v Seine, v ktorej platí zákaz kúpania už od roku 1923. Pozdĺž troch úsekov rieky budú mať k dispozícii šatne i sprchy.

zdrdol

Je nemožné, aby sa niekto začal učiť to, o čom si myslí, že už vie. (Epictetus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 89147x
Priemerná čítanosť článkov: 3074x

Autor blogu

Kategórie