Založ si blog

Darwinova evolučná teória a spoločnosť.

Dnešný článok priamo nadväzuje na článok Darwinova evolučná teória a stredoškolská matematika a v širšom kontexte na článok Problémy dnešnej doby,  bod 7. (Moderná veda). Môžete sa v ňom dozvedieť o okolnostiach vzniku DET. Je to vlastne niekoľko riadkov z knihy https://www.genesisofthewesternworldview.com/, kapitola IV „Modern science“. (Kto má Kindle a vie po anglicky, môže si ju prečítať zadarmo.)

**************

Materialistické a ateistické myslenie osvietenstva a Francúzskej revolúcie nabralo ďalšiu dynamiku počas nepokojov v 40. rokoch 19. storočia, kedy sa revolučná nálada rýchlo šírila Európou a prekračovala jej hranice. Tieto revolúcie sa uskutočnili pod novými nacionalistickými vlajkami a niesli silné liberálne posolstvo slobody.

Avšak nové myšlienky sa spočiatku dostali len k inteligencii a do parlamentov. Napriek tomu, že prenikli aj niektoré nacionalistické myšlienky, liberálne a moderné myslenie ako celok sa k masám nedostalo.

Bez ohľadu na to, aké názory politici a médiá propagovali počas týždňa, väčšina ľudí stále verila tomu, čo kňazi kázali v nedeľu. Mnohí boli zmätení. Nevedeli, ako zvládnuť „slobodu“, ktorú im „dali“ a, samozrejme, sa zdráhali prijať spôsoby, ktorými nová kapitalistická spoločnosť ovplyvnila ich životy materiálne aj morálne.

Niečo viselo vo vzduchu západnej spoločnosti. Chýbajúcim bolo racionálne ospravedlnenie kapitalizmu, pretože obyvateľstvo vnímalo tento nový systém ako drsný a sebecký nielen na vzdialené kolónie, ale aj na svojich vlastných ľudí. V tomto kontexte sa objavila Darwinova evolučná teória pre lídrov vo veľmi vhodnom čase.

Termín evolúcia je dnes spájaný s Charlesom Darwinom, avšak Herbert Spencer začal písať o evolúcii osem rokov predtým, ako Darwin publikoval svoju hlavnú prácu. Spencer tiež vytvoril frázu prežitie najschopnejších, čo je spôsob chápania Darwinovho prirodzeného výberu. Vo vládnucich kruhoch rástla príťažlivosť Spencerovej všeobjímajúcej doktríny sociálneho darvinizmu, podľa ktorej sa princípy evolúcie vrátane prirodzeného výberu vzťahujú nielen na biologické druhy vyvíjajúce sa v geologických časoch, ale aj na ľudské spoločnosti.

Ruský filozof a prírodovedec Nikolaj Danilevskij, Darwinov súčasník, úsečne poznamenal, že Darwinova evolučná teória bola vytvorená s rovnakou anglickou nacionalistickou motiváciou ako iné politické a ekonomické teórie:

V polovici 17. storočia Angličan Hobbes vytvoril politickú teóriu … „vojna proti všetkým“. … Na konci 18. storočia Škót Adam Smith vytvoril ekonomickú teóriu voľnej súťaže. … A napokon vidíme, že v oblasti fyziológie Angličan Darwin zostrojil teóriu „boja za existenciu“, ktorá má vysvetliť pôvod živočíšnych a rastlinných druhov a vytvárať biologickú harmóniu. … Podľa môjho názoru sú všetky jednostranné a majú rovnaký charakter preháňania ako ich spoločný základ v anglickom národnom charaktere. … Niet pochýb o tom, že všetky nesú odtlačok národnosti.

(Danilevskii, Nikolay Iakovlevich. 2013. Russia and Europe. Bloomington, IN: Slavica Publishers, Indiana University., p. 116)

Pre anglické ekonomické a nacionalistické sily sa koncept prirodzeného výberu čoskoro stal príťažlivým, lebo racionalizoval, že to, čo je normálne v prírode, je normálne aj v ľudských spoločnostiach silnejší prežije. Ak by sa to akceptovalo, plne by to ospravedlnilo kapitalizmus a britskú koloniálnu expanziu v očiach ľudí. Takže zostávalo už len vyhlásiť Darwinovu evolučnú teóriu za vedeckú.

Tag:

Darwin a darvinizmus

17.04.2024

Témy Darwin a jeho evolučná teória som sa pred zopár mesiacmi v mojich blogoch už trošku dotkol. Teraz pridávam niekoľko detailov a vytvoril som aj krátke video na YT: zdenko drdol, presnejšie Darwin a darvinizmus. Mnohí z vás celý život veria, že vaši pra-pra-pra-…predkovia boli potkany a skaly, ktoré boli prirodzene vytvorené z ničoho (tak ako [...]

Kopernik a Kopernikovský princíp

18.03.2024

Témy Kopernikovský princíp som sa pred zopár mesiacmi už trošku dotkol v blogu Kopernikovský princíp … Teraz pridávam niekoľko detailov. Málokto si uvedomuje, že dnešný spoločenský svetonázor je postavený na „modernej vede“, ktorá sa v stredoveku začala od skutočnej vedy odkláňať. Dnešná veda je založená na teóriách a špekuláciách, ktoré, aj keď [...]

Svetové vojny a dnešné Slovensko

05.01.2024

Je tomu už vyše 20 rokov, ale spomínam si na to takmer ako by to bolo dnes. Práve som vtedy konzultoval pre Harvardskú univerzitu v Cambridge, MA, keď v jednej TV relácii na stanici CSPAN historik Michael Beschloss vyslovil vetu: „Medzi historikmi už neplatí kedysi verejne prijatá téza, že za vznik 1SV (1. svet. vojna) mohlo výlučne Nemecko“. Toto ma veľmi zaujalo, lebo veď [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

zdrdol

Je nemožné, aby sa niekto začal učiť to, o čom si myslí, že už vie. (Epictetus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 89319x
Priemerná čítanosť článkov: 3080x

Autor blogu

Kategórie