Založ si blog

Einsteinove teórie a západná spoločnosť

Západný svetonázor, ktorý si bezhlavo osvojuje aj slovenská spoločnosť, či už niektorí aktívne alebo mnohí pasívne (Problémy dnešnej doby, bod 6), visí na tzv. „modernej vede“, menovite na Darwinovej evolučnej teórii – DET (Darwin) a Einsteinových teóriách (Špeciálna teória relativity – ŠTR a Všeobecná teória relativity – VTR; Einstein). Všetky tri tieto teórie sú nevedecké, ako také aj vyvrátené, avšak náhrada za ne nie je, a preto vládnuce, nazvime ich mierne „anglosaské“, kruhy ich neúprosne naďalej presadzujú v akadémii, v médiách, v politike atď. Žiaľ ani študenti nie sú o tomto informovaní. Dnes k tomu krátko čosi napíšem. Viac sa môžete dočítať v knižke Genesis of the Western Worldview, kapitola IV. „Modern science“. (Kto má Kindle aplikáciu a vie po anglicky, tak si ju môže prečítať zadarmo.)

**************

V dôsledku sna mladý, skromný Albert Einstein náhle dostal geniálny nápad, sadol si za stôl a vytvoril ďalekosiahlu Špeciálnu teóriu relativity. Tento popis je však jednoducho historka šírená akademickou obcou a médiami. Einstein svojimi teóriami v skutočnosti reagoval na reťazec špecifických experimentov uskutočnených v 19. storočí, ktoré sa stali problematickými pre materialistické kruhy. Takže možno prvou a najdôležitejšou otázkou týkajúcou sa Einsteinovho odkazu by mala byť tá, ktorá je starostlivo obchádzaná: prečo vlastne boli vynájdené Einsteinove teórie?

Treba poznamenať, že v druhej polovici 19. storočia stále chýbali experimentálne svedectvá v prospech heliocentrizmu (a v 21. storočí vlastne stále ešte chýbajú). V roku 1887 spôsobil paniku vo vedeckej komunite Michelsonov-Morleyho (MM) experiment, keď ani veľmi sofistikované zariadenie nedokázalo odhaliť obiehanie Zeme okolo Slnka (pozri „Genesis of the Western Worldview, dodatok 5“). Táto udalosť znamenala bod, v ktorom vedci vyčerpali empirické experimenty určené na preukázanie heliocentrizmu našej slnečnej sústavy a obrátili sa ku viacerým špekuláciám, z ktorých sa za pomoci akadémie a médií presadili tie Einsteinove, ŠTR a VTR.

Nebudem tu rozoberať detaily týchto teórií, spomeniem len zopár z mnohých problémov s nimi:

  1. V ŠTR rýchlosť svetla a každého objektu vo vesmíre je maximálne 300 tisíc km/s (čo poznáte zo školy), avšak vo VTR tento limit nie je (o tom ste už v škole zrejme nepočuli). V súčasnej „vede“ sa tieto teórie používajú podľa toho, ako sa ktorá práve hodí. Napríklad na „vysvetlenie“ MM experimentu sa používa ŠTR, ale na „Big Bang“ a terajšie „rozpínanie vesmíru“ sa aplikuje VTR.
  2. Inerciálny referenčný rámec, o ktorý sa opiera ŠTR nikde vo vesmíre neexistuje, lebo gravitačné a inerciálne sily (odstredivé, coriolis, euler) sú prítomné všade.
  3. Aká je okamžitá rýchlosť svetla vo vesmíre, to sa nevie a presne sa nedá zmerať ani len na Zemi. Napriek tomu sa to číslo používa na určovanie vzdialeností hviezd, veľkosti vesmíru, veku vesmíru atď.

Mohol by som pokračovať v problémoch s týmito teóriami, ale snáď to stačí.

Einsteinove „teórie“ sú druhou z protéz (spolu s Darwinovou), na ktorých sa tacká západná civilizácia už vyše 100 rokov. (Problémy dnešnej doby).

Tag:

Darwin a darvinizmus

17.04.2024

Témy Darwin a jeho evolučná teória som sa pred zopár mesiacmi v mojich blogoch už trošku dotkol. Teraz pridávam niekoľko detailov a vytvoril som aj krátke video na YT: zdenko drdol, presnejšie Darwin a darvinizmus. Mnohí z vás celý život veria, že vaši pra-pra-pra-…predkovia boli potkany a skaly, ktoré boli prirodzene vytvorené z ničoho (tak ako [...]

Kopernik a Kopernikovský princíp

18.03.2024

Témy Kopernikovský princíp som sa pred zopár mesiacmi už trošku dotkol v blogu Kopernikovský princíp … Teraz pridávam niekoľko detailov. Málokto si uvedomuje, že dnešný spoločenský svetonázor je postavený na „modernej vede“, ktorá sa v stredoveku začala od skutočnej vedy odkláňať. Dnešná veda je založená na teóriách a špekuláciách, ktoré, aj keď [...]

Svetové vojny a dnešné Slovensko

05.01.2024

Je tomu už vyše 20 rokov, ale spomínam si na to takmer ako by to bolo dnes. Práve som vtedy konzultoval pre Harvardskú univerzitu v Cambridge, MA, keď v jednej TV relácii na stanici CSPAN historik Michael Beschloss vyslovil vetu: „Medzi historikmi už neplatí kedysi verejne prijatá téza, že za vznik 1SV (1. svet. vojna) mohlo výlučne Nemecko“. Toto ma veľmi zaujalo, lebo veď [...]

SR Bratislava Rada Bezpečnostná Zasadnutie Mimoriadne BAX

Šutaj Eštok odmieta, že by štátne funkcie boli odmenou pre darcov Hlasu

02.05.2024 13:24

Šutaj Eštok nevidí problém v tom, aby funkciu zastával niekto, kto podporil Hlas, ak spĺňa kvalifikačné kritériá.

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

Macron: Keby Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov

02.05.2024 13:01

Štáty NATO podľa neho najprv tiež vylučovali vyslanie tankov a lietadiel na Ukrajinu, neskôr ale zmenili názor.

Sýria, Maar an-Numán, nemocnica, lekári bez hraníc

Rusko zbombardovalo nemocnicu v Sýrii, obviňujú krajinu príbuzní obetí aj vyšetrovatelia OSN

02.05.2024 12:46

Vyšetrovatelia OSN Rusko niekoľkokrát obvinili z páchania vojnových zločinov v Sýrii.

Ján Mazák

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

02.05.2024 12:38

Opozícia i odvolávaní členovia to namietali.

zdrdol

Je nemožné, aby sa niekto začal učiť to, o čom si myslí, že už vie. (Epictetus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 89269x
Priemerná čítanosť článkov: 3078x

Autor blogu

Kategórie