Založ si blog

Niekoľkokrát malo Slovensko šťastie sprostých, ďalší raz ho už nemusí mať

Neviem, či si uvedomujete, aké „šťastie“ sme mali za posledných čosi vyše sto rokov. Pre kritikov vopred uvádzam, že úmyselne nevytrhávam z kontextu, ale snažím sa najmä doplniť to, čo je pred verejnosťou z našej histórie zámerne vynechávané alebo prekrútené. Opravte, doplňte.

1.

Vznik 1. ČSR väčšina Slovákov dnes chápe ako oslobodenie „spod útlaku Maďarov a jarma monarchie“, čo je však veľmi skreslený názor, lebo my sme sa neoslobodili.

V prvom rade tu treba zdôrazniť, že o oklamaní Nemecka po WWI sa na Slovensku vôbec nehovorí. Občas síce niekto „rozcuchá“ liberálnodemokratický účes dejín a medzi rečou spomenie napríklad aj „tvrdý Versailleský diktát“, ale zvyčajne to hneď začeše poznámkou typu „ale Nemecko si to zaslúžilo“. A to napriek tomu, že už aj západní akademickí historici dávno (ja to viem už minimálne 20 rokov) priznávajú, že viniť za WWI výlučne Nemecko je nesprávne. Na Slovensku som to však ešte nepočul.

Neviem, koľkí z vás vôbec počuli, že Nemci pristúpili na zastavenie bojov 11.11.1918 o 11hod. 11 min. na základe 14 bodov prezidenta Wilsona, kde trinásty z nich hovorí, že „Má byť vytvorený nezávislý poľský štát, ktorý bude zahŕňať územia obývané nesporne poľským obyvateľstvom …“. Máš ho vidieť, toto sa nedodržalo ani náhodou.

Keď si Česi vzápätí chceli vytvoriť vlastný štát, tak podmienkou bolo, aby v ňom mali dvojtretinovú väčšinu. To však bol problém, lebo v Čechách bolo „príliš veľa“ Sudetských Nemcov. Preto „dostali šancu“ Slováci a bola vytvorená 1. ČSR. Čo všetko Slovákom pritom nasľubovali, podpísali a potom nedodržali, to je iná téma. Dôležité je, že Slováci boli vtedy na špeciálne použitie, veľmi slušne povedané. Sudetskí Nemci sa však touto českou „fintičkou“ po stáročiach stali menšinou vo vlastnej krajine a my, Slováci, oficiálne (aj keď nie skutočne) štátotvorným národom, aj keď nás bolo menej ako Sudeťákov. Týmto chcem zdôrazniť, že Slováci sa od Maďarov neoslobodili, ale len boli použití Čechmi proti Sudetským Nemcom.

Z pohľadu Nemcov, tak 1. ČSR ako aj Poľsko boli paštáty vytvorené podvodom.

2.

Do 1. Slovenského štátu sme boli „dokopaní“. Hitler šikovne využil poľské a maďarské chúťky na slovenské územia a viac-menej nás prinútil k samostatnosti, aby potom mohol naložiť s Čechami po rozpadnutej ČSR podľa nemeckých potrieb. Vďaka nášmu vtedajšiemu parlamentu a prezidentovi Dr. Tisovi, ale 1. SŠ nebol slovenskou iniciatívou.

3.

Rok 1989 je v tomto zmysle trochu iný prípad ako predošlé dva. Koniec Československa (jeden bývalý slovenský kolega ho prezýval „Těžkoslovensko“) by som prirovnal skôr k rozpadu nestabilných izotopov uránu – príroda si totiž vždy hľadá rovnováhu a to, čo je nestabilné, tak sa skôr alebo neskôr rozpadne do niečoho stabilnejšieho. „Těžkoslovensko“ bolo neprirodzené a za danej medzinárodnej situácie (iná téma) zaniklo. Tým však nechcem povedať, že dnešné Slovensko je stabilné, skôr naopak.

Zhrnutie:

Od r. 1918 sme mali opakovanie obrovské šťastie, na ktoré sa však naďalej hlúpo spoliehame. Bez slovenskej (ne)inteligencie (kde je?) nám hrozí zánik.

Linky:
Korene dnešnej doby (video)
Problémy dnešnej doby (video)
Genesis of the Western Worldview (kniha; kto má kindle, tak zadarmo)

Tag:

Darwin a darvinizmus

17.04.2024

Témy Darwin a jeho evolučná teória som sa pred zopár mesiacmi v mojich blogoch už trošku dotkol. Teraz pridávam niekoľko detailov a vytvoril som aj krátke video na YT: zdenko drdol, presnejšie Darwin a darvinizmus. Mnohí z vás celý život veria, že vaši pra-pra-pra-…predkovia boli potkany a skaly, ktoré boli prirodzene vytvorené z ničoho (tak ako [...]

Kopernik a Kopernikovský princíp

18.03.2024

Témy Kopernikovský princíp som sa pred zopár mesiacmi už trošku dotkol v blogu Kopernikovský princíp … Teraz pridávam niekoľko detailov. Málokto si uvedomuje, že dnešný spoločenský svetonázor je postavený na „modernej vede“, ktorá sa v stredoveku začala od skutočnej vedy odkláňať. Dnešná veda je založená na teóriách a špekuláciách, ktoré, aj keď [...]

Svetové vojny a dnešné Slovensko

05.01.2024

Je tomu už vyše 20 rokov, ale spomínam si na to takmer ako by to bolo dnes. Práve som vtedy konzultoval pre Harvardskú univerzitu v Cambridge, MA, keď v jednej TV relácii na stanici CSPAN historik Michael Beschloss vyslovil vetu: „Medzi historikmi už neplatí kedysi verejne prijatá téza, že za vznik 1SV (1. svet. vojna) mohlo výlučne Nemecko“. Toto ma veľmi zaujalo, lebo veď [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

zdrdol

Je nemožné, aby sa niekto začal učiť to, o čom si myslí, že už vie. (Epictetus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 88804x
Priemerná čítanosť článkov: 3062x

Autor blogu

Kategórie