Založ si blog

1. ČSR, Slováci a Aristoteles

V diskusii na Hlavných Správach pod mojim článkom „Niekoľkokrát malo Slovensko šťastie sprostých, ďalší raz ho už nemusí mať zaznelo kadečo a spomeniem aspoň jeden text:

„Mna okrem toho co ste napisal na vas stve, ze Slovakov obvinujete z vyhnania Nemcov zo Sudiet. Je to rovnaka loz, aku vedu Madari, ze ich Slovaci vyhanali zo Slovenska.“

Ak je pravdou, že autor tohto komentára pod nickom „ticho“ je vysokoškolským profesorom (ako tvrdí ďalší anonym „cynik“), tak je to veľmi smutná vizitka nášho vyššieho školstva – lebo nič také som nielenže nepovedal, ale si ani nemyslím. Pán „profesor“ (úvodzovky sú tu myslené ako citát, nie ako irónia – ja totiž neviem, kto sa za anonymom schováva) preukázal základné nedostatky z logiky. V mojom koši napokon skončili obaja, „ticho“ aj „cynik“, aj keď nie pre nedostatky v ich logike, ale pre neakceptovateľné správanie.

Nelogickosť „tichovho“ citátu vysvetlím pomocou Aristotelových štyroch aitiai (čosi  ako „vysvetlenia“), ktoré sú veľmi názorné, ale bežne sa žiaľ nevyučujú. Skúste sa teraz trochu sústrediť, ono by to malo byť súčasťou základného stredoškolského učiva o logike.

Aristoteles ako súčasť svojej epistemológie identifikoval a popísal štyri tzv. „aitiai“, ktoré videl za každým procesom alebo artefaktom v prírode:

(1) … existencia materiálu … (materiálna aitia), (2) … forma [eidos] … (formálna aitia), (3) … nezávislý agent … (výkonná aitia), (4) … koniec alebo účel (finálna aitia) …

(Aristotle, The Physics I 129, 131; Book II, Chap. III)

O čo tu ide, sa najlepšie dá pochopiť na príkladoch:

  1. Ak sochár chce nejakým spôsobom osláviť koncept rodiny (finálna aitia), môže si zvoliť trojčlenný výjav predstavujúci otca, matku a dieťa (formálna aitia), vybrať kameň ako materiál (materiálna aitia) a vytesať dielo (výkonná aitia).
  2. Alebo pripravenie kávy na kávovare: „materiálna aitia“ – kávové zrno, „formálna aitia“ – kávovar, „efektívna aitia“ – stlačenie spúšťacieho tlačidla, „finálna aitia“ – zámer pripraviť šálku kávy.
  3. Kto tieto príklady pochopil, tak sa ľahko orientuje aj vo večných hádkach o tom, či zabíjajú zbrane alebo ľudia.
  4. Poznámka: Moderná veda sa zaoberá len „materiálnou aitia“ a „efektívnou aitia“, kým „formálnu aitia“ a „finálnu aitia“ ignoruje. Toto je hlavná príčina krízy v modernej vede.

S nádejou, že ste pochopili teóriu Aristotelových vysvetlení, aplikujem ich teraz na proces vytvorenia 1. ČSR:

Materiálna aitia – zapojenie masy Slovákov ako množiny hlasov.
Formálna aitia – vytvorenie post-monarchického, liberálno-demokratického štátu.
Výkonná aitia – vyhlásenie 1. ČSR.
Finálna aitia – odstavenie Sudetských Nemcov od rozhodovania v novom štáte.

Výsledkom tohto procesu bolo vytvorenie ďalšej príčiny na vznik WWII (brutálne zaobchádzanie s Nemeckom a podvod pri vzniku Poľska nimi boli tiež).

Ani náhodou som teda netvrdil to, čo pán „profesor“ tvrdil, že som tvrdil. Potvrdil mi ale rozsah problémov, ktoré máme s našou inteligenciou ako vrstvou, s historiografiou a s logikou.

Linky:
Korene dnešnej doby (video)
Problémy dnešnej doby (video)
Genesis of the Western Worldview (kniha; kto má kindle, tak zadarmo)

Tag:

Darwin a darvinizmus

17.04.2024

Témy Darwin a jeho evolučná teória som sa pred zopár mesiacmi v mojich blogoch už trošku dotkol. Teraz pridávam niekoľko detailov a vytvoril som aj krátke video na YT: zdenko drdol, presnejšie Darwin a darvinizmus. Mnohí z vás celý život veria, že vaši pra-pra-pra-…predkovia boli potkany a skaly, ktoré boli prirodzene vytvorené z ničoho (tak ako [...]

Kopernik a Kopernikovský princíp

18.03.2024

Témy Kopernikovský princíp som sa pred zopár mesiacmi už trošku dotkol v blogu Kopernikovský princíp … Teraz pridávam niekoľko detailov. Málokto si uvedomuje, že dnešný spoločenský svetonázor je postavený na „modernej vede“, ktorá sa v stredoveku začala od skutočnej vedy odkláňať. Dnešná veda je založená na teóriách a špekuláciách, ktoré, aj keď [...]

Svetové vojny a dnešné Slovensko

05.01.2024

Je tomu už vyše 20 rokov, ale spomínam si na to takmer ako by to bolo dnes. Práve som vtedy konzultoval pre Harvardskú univerzitu v Cambridge, MA, keď v jednej TV relácii na stanici CSPAN historik Michael Beschloss vyslovil vetu: „Medzi historikmi už neplatí kedysi verejne prijatá téza, že za vznik 1SV (1. svet. vojna) mohlo výlučne Nemecko“. Toto ma veľmi zaujalo, lebo veď [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

zdrdol

Je nemožné, aby sa niekto začal učiť to, o čom si myslí, že už vie. (Epictetus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 88802x
Priemerná čítanosť článkov: 3062x

Autor blogu

Kategórie